6/09/2015

JACQUES HENRI LARTIGUE TURUSSATaidemuseo ympäristöineen on yksi lempipaikkojani Turussa. Asuimme ennen kivenheiton päässä Puolalanpuistosta ja istuskelinkin usein kahvilla museon terassilla tai lukemassa rakennuksen kivijalan kupeessa. Oli siis nostalgista avata museon jykevä puuovi messinkisestä puumakahvasta ja astua sisään viileään ja hämärään aulaan.

Ranskalaisen valokuvaajan Jacques Henri Lartiguen valokuvat vievät eksoottiselle aikamatkalle 1900-luvun alkuun Ranskan Rivieralle. Kuvia on näyttelyssä pari sataa, suurin osa pieniä mustavalkoisia henkilökuvia. Kuvien raukea tunnelma, ylellinen rantaelämä ja terveen oloiset, urheilulliset ihmiset saivat omankin olon keveäksi ja hymyn huulille. Kuvista voi arvata valokuvaajan heikkouden: kauniit naiset. Ja taiteilijan mielestä paras tapa opetella valokuvausta olikin rakastuminen.

Monta kuvaa olisin myös mielelläni ottanut omalle seinälleni muistuttamaan elämän ilosta ja kauneudesta. Koska aikani oli rajallinen ja olisin mielelläni tutkiskellut kuvia pidempäänkin, aion palata kuvien äärelle vielä uudelleen. Näyttely on onneksi avoinna 20.9.2015 saakka. Sisäänpääsylipun hinta on 8 €, mutta kuten edellisessä postauksessa kirjoitin, on museoon vapaa pääsy perjantaisin klo 16-19.
Turun taidemuseo on rakennuksena mielenkiintoinen. Se on valmistunut 1904 ja edustaa kansallisromanttista arkkitehtuuria. Jälkeenpäin rakennettuun lasiseen hissi-/porrassiivekkeeseen on muodostunut pieni sympaattinen viherhuone.


Museon terassi oli saanut metallisten kahvilapöytien seuraksi valkokankaiset puiset aurinkotuolit. Siihen kelpasi pysähtyä pohtimaan näyttelyn antia, kahvia hörppien ja kaupungin yli avautuvaa näkymää ihaillen. Juuri nyt terassin edessä kasvavat hevoskastanjat ovat täydessä kukkaloistossaan.Näyttelyn julisteet olisivat myös kiinnostaneet ja niitä kyselinkin. Tällä hetkellä julisteiden myymiseen ei oltu saatu vielä oikeutta, mutta ilmeisesti myöhemmin julisteita saattaisi saadakin. Toivotaan niin.


5 kommenttia:

 1. Kiitos museovinkistä! Tämä tietää kesäistä reissua Turkuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! Kirjoittelen lisää Turku-vinkkejä lähiviikkoina.

   Poista
 2. Maikki Turusta10/6/15

  Hauska nahkakassi, kenen se on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Maikki! Kiitos, laukku on Tiger of Swedenin, mutta jo hieman vanhempi malli. Samantyyppinen laukku oli kuitenkin myös tässä sesongissa. Vaikkapa Elementistä Linnankadulta voisi löytyä. -Sanni

   Poista
  2. Maikki Turusta10/6/15

   Kiitos Sanni!

   Poista

Kiva kun kommentoit, jee!