6/18/2015

KUVAUSVINKKEJÄ JA UPEA KOTI 1/2
Maanantain Helsinginreissun kohokohta oli Stella Harasekin, Mikko Rasilan ja Eeva Kolun bloggaajailta, joka oli toteutettu yhdessä Nikonin kanssa. Ilta pidettiin Stellan ja Mikon huikeassa asunnossa, joka sijaitsee 1900- luvun alun kivitalossa Ullanlinnassa. Illan aiheena oli blogivalokuvaus, johon Mikko antoi vinkkejä. Nämä tilakuvat on napattu Mikon huoneesta, joka oli avara, valkoinen ja askeettinen mutta samalla pehmeä ja kutsuva. Huoneessa myös tuoksui ihanalta. Tuoksun takana taisi olla tuo Malin + Goezin Mojito -tuoksukynttilä.

Kuvaamiseen liittyen suurin murhe muilla bloggaajilla oli sama kuin itsellänikin. Suomen pimeät vuodenajat hankaloittavat raikkaiden ja terävien kuvien luomista. Mikko kiteytti ratkaisun mielestäni oikein hyvin: talvesta pääsee eroon muuttamalla etelään ja muuten olisikin hyvä olla vähintään seuraavat asiat hanskassa:


  • Opettele käyttämään kamerasi asetuksia NYT jos et vielä ole opetellut. (esim täältä voi lukaista aluksi peruskäsitteet )
  • Käytä hämärässä pitkää valotusaikaa.
  • Käytä ehdottomasti jalustaa ( Itsellänihän ei tietenkään ollut jalkaa mukana tällä retkellä )
Keskustelimme myös lisävalojen käyttämisestä kuvaamisessa ja mm. itse käyttämäni kirkasvalolamppu todettiin ihan käyttökelpoiseksi. Valosta tulee mielenkiintoisempi kun kohteen valaisee sivulta. Kaikista tylsin vaihtoehto tilakuvauksessa on suoraan kamerasta päin valaiseminen. Kirkasvalolamppu, kuten muutkin valaisimet saattavat tarvita diffuusoria, eli valoa hajottavaa harsoa eteensä. Itse olen käyttänyt ohutta verhokangasta, jota olen tarpeen mukaan laskostanut paksumman kerroksen valon päälle. Valo kannattaa heijastaa jonkun pinnan, kuten seinän tai katon kautta kuvauskohteeseen. Näin valosta tulee pehmeämpi. Lisävaloja käyttäessä on hyvä huolehtia ettei sytytä vahingossa koko korttelia palamaan.

Mikko suositteli myös kokeilemaan erilaisia heijastinpintoja, reflektoreja, joiden avulla valoa voidaan heijastaa hallitusti vaikkapa asetelmaan. Allaolevassa kuvassa Mikolla on kädessään kullanvärinen reflektori. Sillä saa heijastettua valoa, jonka kultainen pinta sävyttää lämpimän sävyiseksi. Yksinkertaisin valkoinen reflektori voi olla esimerkiksi kapalevy tai muu valkoinen tasainen pinta. Itse olen käyttänyt reflektoria ainoastaan studiokuvauksessa, enkä oles edes tullut ajatelleeksi että myös kotona sellaista voisi hyödyntää. Ajattelen siis asian uudelleen.


Meille oli varattu valtava kasa Nikonin kameroita ja objektiiveja testattavaksi. Olo oli kuin karkkikaupassa. Itse kun kuvaan ensimmäisellä ja jo loppuunajetulla Canonin EOS 500D järjestelmäkameralla. ( Pelkään joka päivä että se sanoo viimeisen kerran räps) Eniten käytän 50 mm kiinteän polttovälin objektiivia, jolla on hyvä valovoima. Objektiivin sain aikoinaan armaalta mieheltäni tuotekuvaukseen, johon se onkin oikein mainio. Tilakuvauksessa sen kanssa loppuu peruutustila usein kesken. Kameran mukana tullut 18-55 mm objektiivi on myös jonkin verran käytössä, mutta jää kauaksi taakse verrattuna edelliseen. Hankin myös muutama vuosi sitten Tokinan 16-28 mm laajakulmaobjektiivin, joka on toistaiseksi jäänyt melko vähäiselle käytölle. Sen käyttämisen voisinkin ottaa seuraavalle Just try -listalleni. Objektiivissa on ollut tosin harmittavaista yhteysongelmaa kamerani kanssa, vaikka sen piti juuri sen kanssa sopia. Ja ihan halvasta objektiivista kun ei ole kyse, niin hieman harmittaa kieltämättä.

Mikon huoneesta oli näkymät yli kattojen ja kaukana alhaalla hyöri rauhallinen Ullallinnan liikenne mummoineen, mustine autoineen ja raitiovaunuineen. Asunnosta huomaa, että siellä asuu ihmisiä, joille pienetkin valon, värin ja tunnelman nyanssit ovat merkittäviä.
Alla Vihreän Talon Annika testailee Nikonin himoittua jytäkkää 70-200 mm objektiivia. Ihastuksen huokaus kuului... Annikan ajatuksia illasta voit lukea täältä. Lisää kuvia laitan tulevassa postauksessa. Silloin kurkistetaan Stellan huoneeseen. Kirjoittelen silloin myös hieman kuvien jälkikäsittelystä.2 kommenttia:

 1. Oijoi, kiitti vinkeistä! Mä olen niin kertakaikkisen uuno kameran kanssa. Mustavalkoinen kuva autoineen näyttää muuten aivan miniatyyrikuvalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Mikolle! tuollaisen miniatyyrikuvan tekemistä voit testata niin että otat kuvan jostain ylhäältä tai kaukaa ja sumennat kuvankäsittelyssä kuvan reunoja. Näin tulee hauska huijaus :) Hyvää juhannusta!

   Poista

Kiva kun kommentoit, jee!