7/24/2015

IDEOITA KESÄLOMAREISSUUN: KROATIA - DUBROVNIK 1/2


Ulkomaan kesälomareissuni suuntautui aurinkoiselle Dalmatian rannikolle, tarkemmin Kroatian Dubrovnikiin. Lento Helsingistä Dubrovnikin lentokentälle kestää kolme tuntia, joten mukavan lyhykäisestä lennosta on kyse. Lensin matkan Finnairilla ja matka meni oikein hyvin. Reissumme oli valmismatka Aurinkomatkojen valikoimasta. Lämpötila oli koko viikon ajan huikeat 40 astetta, joten suurimman osan ajasta vietimme altaalla, rannalla tai meressä. Aurinkoa saimme siis niin paljon, että oli jopa ihana palata takaisin Suomen viileään kesään. 8 päivää oli oikein sopiva matka-aika kohteessa.


1. VANHA KAUPUNKI 


Dubrovnikin varmasti kuuluisin nähtävyys on vanha kaupunki, jonka joku saattaa tuntea myös Games of Thronesin linnakkeina. Vanhaa kaupunkia ympäröivät korkea muurit, joilta avatuva näköala kaupungin punatiilisten kattojen ylle ja kauas utuiselle merelle kiinnosti itseäni eniten. Kierrokseen meni noin tunti ja se vaati sopivasti, ei liikaa, ponnisteluja helteeseen. Vanhan kaupungin keskellä sijaitsee pieni suojaisa satama ja kapeat kivikadut ovat tupaten täynnä meitä turisteja.
2. RANNAT


Dubrovnik sijaitsee Adrianmeren rannalla. Rantaviivaa ja erilaisia rantoja palveluineen riittää monenlaiseen makuun. Hienohiekkaisten rantojen sijaan käsittämättömän kirkkaan veden läpi saa ihastella vaaleita sileitä kiviä. Vedestä nousevat kalliot ovat karheaa laavakiveä, joka kasvaa tiheään merirokkoa. Veteen mentäessä on hyvä huomioida merirokko ja varsinkin piikikkäät merisiilit, jotka viihtyvät tummassa pohjassa. Vaaleiden kivien päällä niitä ei näkynyt lainkaan. Kauppakatujen kojuissa myydään melko edulliseen hintaan vesiurheilukenkiä, joilla jalat saa suojattua. Ilman kenkiäkin pärjää mainiosti kunhan vaan tiedostaa mihin astuu.

Lapadin uimarannalta saa vuokrattua vaikkapa suppilaudan, jonka kyydistä voi ihailla maisemia ja veden läpi piirtyvää pohjaa merisiileineen.
3. RUOKA


Kroatialaiseen ruokatarjontaan vaikuttaa voimakkaasti italialainen keittiö. Pizzaa ja pastaa löytyy runsaasti ravintoloiden listoilta kuten myös mereneläviä. Kala- ja äyriäisruuat ovat tuoreita ja suosittelenkin maistamaan grillattuja mustekaloja (grilled squid).

Itse herkuttelin myös kroatialaiseen keittiöön vankasti kuuluvalla lempiruuallani risotolla. Viinit ovat kaupassa hyvin edullisia, mutta ravintoloissa hinta lähentelee Suomen hintoja. Risoton ja kalan kanssa maistui paikallinen valkoviini. Seuraavassa postauksessa kirjoittelenkin ravintolasta, jossa ainakin kannattaa piipahtaa, vaikka edes drinkillä.


4. ASIAKASPALVELU


Asiakaspalvelusta haluan kirjoittaa muutaman sanan, jotka itse olisin mielelläni etukäteen tiennyt. Oma kokemukseni kroatialaisesta asiakaspalvelusta on hieman niin ja näin. Nautiskelen itse aurinkoisesta ja välittömästä palvelutyylistä. Kroatialainen palvelutyyli tuntui hyvin jäyheältä ja jäin todella usein kaipaamaan kiitosta ja hymyä. Samaa mutisivat muut turistit, joiden kanssa asiasta keskustelin. Reissussa on kuitenkin hyvä olla täysin ennakkoluuloton ja yrittää vaan ymmärtää maan tapoja. Kaikkeen on syynsä. Itseensä ei kannata ottaa ja pilata reissuaan vaan paras on käyttäytyä itse asiallisesti ja nauttia olostaan, joka lomalaisella on etuoikeutettu niin moneen muuhun elämäntilanteeseen verrattuna.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kommentoit, jee!